Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EIB/KNX Πλεονεκτήματα

Βασικά πλεονεκτήματα ηλεκτρικής εγκατάστασης EIB/KNX – Instabus

 1. Εισαγωγή – σύγκριση με μια συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση.

Οι κλασικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν διάφορα ξεχωριστά κυκλώματα, το καθένα από τα οποία εξυπηρετεί μια συσκευή, μια ομάδα ομοειδών συσκευών ή ένα ιδιαίτερο λειτουργικό συγκρότημα. Έχουμε δηλαδή ηλεκτρικά κυκλώματα φωτισμού, θέρμανσης, κίνησης, κλιματισμού, πυρανίχνεσης, συναγερμού, τηλεφώνων, δίκτυα μεταφοράς δεδομένων, κλπ. Η επικρατούσα πρακτική – μέχρι το πρόσφατο παρελθόν – ήταν να κατασκευάζονται ιδιαίτερες διατάξεις αυτοματισμού για το κάθε κύκλωμα. Έτσι όμως δημιουργούνται προβλήματα συντονισμού και παρακολούθησης της συνολικής λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων σε ένα κτίριο ή σε ένα διαμέρισμα, πολλαπλασιάζοντας έτσι τη συνθετότητα και το κόστος κατασκευής και συντήρησης της ηλεκτρικής εγκατάστασης, ενώ παράλληλα ο χειρισμός των διαφόρων συσκευών γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, δυσκολεύοντας τους χρήστες των συσκευών.

Η φιλοσοφία της τεχνικής EIB/KNX στοχεύει στην κατασκευή έξυπνων, λειτουργικών και συνάμα μοναδικών οικιών και επαγγελματικών κτιρίων. Η εφαρμογή ΕΙΒ/ΚΝΧ προσφέρει στο χρήστη υπηρεσίες τις οποίες μια συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί ή απαιτείται τεράστιο κόστος μελέτης και εγκατάστασης. Η τεχνική ΕΙΒ/ΚΝΧ χρησιμοποιεί το δίκτυο bus πάνω στο οποίο συνδέονται όλες οι συσκευές και τα μέρη της ηλεκτρικής εγκατάστασης, ώστε να μπορούν να «επικοινωνούν» μεταξύ τους σύμφωνα με συγκεκριμένο προγραμματισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στη μείωση του πλήθους των καλωδίων που συμμετέχουν για την υλοποίηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

2. Ποια τα οφέλη από τη νέα τεχνική EIB;

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το σύστημα EIB/KNX – Instabus  παρουσιάζονται παρακάτω:

ΑΝΕΣΗ

Ενδεικτικά λειτουργίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι πολλές, όπως να σβήσουν τα φώτα, να τεθεί εκτός λειτουργίας ο κλιματισμός, να κατέβουν τα ηλεκτρικά ρολά στο χώρο και γενικά η δημιουργία σεναρίων που να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του χρήστη.

ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Κατά τη διάρκεια ζωής ενός κτιρίου οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Με τις νέες τεχνικές υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας στην επέκταση του συστήματος αλλά και σε περίπτωση διαφοροποίησης των αναγκών και των απαιτήσεων του χρήστη, δεν απαιτείται η επέμβαση στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση με την  έννοια της αποξήλωσης των καλωδίων κλπ  αλλά επιτυγχάνεται με επαναπρογραμματισμό του σεναρίου αυτοματισμού. Επίσης, ο προγραμματισμός είναι εύκολος και φιλικός προς τον χρήστη.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πρωταρχική σημασία σε κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση έχει ο όρος ασφάλεια. Με την εφαρμογή των νέων τεχνικών ΕΙΒ/ΚΝΧ επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των καλωδίων που συμμετέχουν στην εγκατάσταση. Στα σημεία χειρισμού δεν υπάρχει πλέον η τάση των 230V.  Επιπλέον, υπάρχουν εφαρμογές που διασφαλίζουν τον χρήστη κατά την παρουσία του ή την απουσία του από το κτίριο.  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος με την ρύθμιση π.χ του φωτισμού. Λόγω της ευελιξίας που παρουσιάζει η εγκατάσταση με την τεχνική EIB , αποφεύγονται σημαντικά τα έξοδα που αφορούν τυχόν αλλαγές που θα απαιτηθούν στο μέλλον.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σίγουρα, το κόστος λειτουργίας του κτιρίου είναι αυτό που μας απασχολεί άμεσα και μας προβληματίζει περισσότερο. Ένα κτίριο, μια οικία ή ένα ξενοδοχείο με τη νέα τεχνική στην ηλεκτρική του εγκατάσταση μπορεί να γίνει «έξυπνο» κτίριο. Για παράδειγμα, σε ένα κτίριο γραφείων μπορούν να τοποθετηθούν αισθητήρες παρουσίας, οι οποίοι ελέγχουν κλιματισμό και φωτισμό ανάλογα με την παρουσία ή μη ανθρώπων στο χώρο. Μπορεί επίσης ο φωτισμός να ελέγχεται ανάλογα με τον εξωτερικό φυσικό φωτισμό.

ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

  • Το σύστημα είναι πλήρως επεκτάσιμο, με δυνατότητα επιλογής συσκευών από μια πληθώρα εταιρειών.
  • Η τοποθέτηση extra συσκευών, απαιτεί μόνο διασύνδεση στο δίκτυο BUS (η σύνδεση γίνεται στο κοντινότερο σημείο BUS).
  • Δυνατότητα διασύνδεσης με BMS (Building Management System).

Με την τεχνική ΕΙΒ/ΚΝΧ, η ηλεκτρική εγκατάσταση προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του χρήστη. Γίνεται πλέον, φιλική και ανθρώπινη. Αποκτά λογική και καλύπτει όχι μόνο τις παρούσες ανάγκες του αλλά και τις μελλοντικές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο